"Shoppen en genieten in de historische binnenstad"

Historie

Het binnenstedelijke gebied van ’t Sas is herontwikkeld door Maas-Jacobs Vastgoed BV en gebouwd door Maas-Jacobs Bouwbedrijf. Peer Bedaux van Bedaux de Brouwer Architecten tekende het definitieve ontwerp. Martin de Boer is verantwoordelijk voor het advies van de aankleding van de buitenruimte. Het totale project biedt plaats aan 4000 m² aan winkel- en horecaruimten, tien stadswoningen, tien appartementen en een hotel met negen suites.

Torenpassage
Op de plaats waar nu ’t Sas is gevestigd, bevond zich eerst de Torenpassage. Deze was in de negentiger jaren in verval geraakt. In 1999 hebben René Maas van Maas-Jacobs en decorateur Martin de Boer een plan gelanceerd om de Torenpassage af te breken en er een winkel- en woongebied neer te zetten. Vanaf 1998 zijn beiden zeer intensief bezig geweest om de oude Torenpassage in stukjes aan te kopen, zodat in samenwerking met de Gemeente Breda dit unieke project gerealiseerd kon worden.

Woon- en winkelgebied
Er is een geheel nieuw gebied gecreëerd met een binnenplein dat van drie verschillende zijden bereikbaar is. Maar doordat het plein midden in de stad ligt en alleen toegankelijk is door de drie nauwe toegangspoorten was het onmogelijk grote materialen aan te voeren. De architect en de aannemer hebben hier een prachtig staaltje werk geleverd. 

Onderscheidende winkels  
Bij de invulling van de winkels is door de initiatiefnemers de voorwaarde gesteld dat er zich alleen bijzondere  winkels mochten vestigen. Op ’t Sas vind je geen grote ketens, maar juist kleine boetiekjes, bijzondere winkels en sfeervolle horeca. Naast diverse winkels met smaakvolle meubels en andere woondecoraties en accessoires, zijn er winkels die heren- en dameskleding, schoenen, sieraden, bijzondere cadeaus en schoonheidsproducten verkopen. Niet alleen het winkelende publiek maar ook de smulpapen komen in ’t Sas aan hun trekken. Zo bevinden zich op 't Sas de lunchroom Koffie en Zo, restaurant Chocolat, modern grand-café Brooklyn en het Bliss-hotel.

De naam 't Sas 
Geboren en getogen Bredanaars kijken niet vreemd op van de naam 't Sas. Op ongeveer dezelfde plaats waar nu het woon- en winkelcentrum is verrezen, werd in 1877 Broodfabriek F. t' Sas (inderdaad, met de apostrof aan de rechterzijde van de letter t) geopend. Naamdrager Frans t' Sas was zijn bakkerscarrière op zeer jeugdige leeftijd begonnen bij bakker Pols aan de Lange Brugstraat. Daar werkte hij zich zodanig succesvol op, dat hij op 19-jarige leeftijd de bakkerij van de toen bejaarde bakker Pols overnam. Het zakendoen zat in de genen van de jonge t' Sas. Om zijn klanten met service en egards van dienst te zijn, liet hij paard en wagen rijden om zijn producten ook aan huis te kunnen bezorgen. Frans had succes en in 1899 werd zijn pand te klein, dus kocht hij een groot pand in de Torenstraat, dat werd doorgetrokken naar de Lange Brugstraat. De naam van Frans t' Sas keert met de realisatie van 't Sas weerom en zo is de cirkel compleet.  

FGH Vastgoedprijs
8 november 2004 maakte mevrouw Brouwer, Burgemeester van Utrecht en voorzitter van de jury FGH Vastgoedprijs 2004, bekend dat Maas-Jacobs met de realisering van ’t Sas in Breda de FGH Vastgoedprijs 2004 in de wacht gesleept heeft.

“Met veel visie en bezieling is de ‘Torenpassage’ in Breda herontwikkeld tot een sfeervol binnenstedelijk gebied met aandacht voor details; een echte bijdrage aan de stad Breda. De aantrekkelijkheid van dit gebied is via deze herontwikkeling sterk verbeterd, en is dankzij de integrale aanpak en de zorgvuldig gekozen branchemix zowel verrassend als verfrissend. ‘ t Sas scoort hoog op onderscheidend ondernemerschap, durf en lef. Maar meer nog dan dat, zou dit project voor een aantal binnenstedelijke situaties een voorbeeldfunctie kunnen vervullen”, aldus de jury.

't Sas is een project van:  

Opdrachtgever:
Torpa Breda B.V.
Postbus 40 4880 AA
Zundert Tel.: 076-5975200 
 KvK 20100155  

Ontwikkeling:
Maas-Jacobs Vastgoed BV
Postbus 40
4880 AA Zundert
Tel.: 076-5975200  

Aannemer:
Maas-Jacobs Bouwbedrijf BV
Postbus 40
4880 AA Zundert
Tel.: 076-5975200  

Adviseur:
Martin de Boer
't Sas 15
4811 WC Breda  

Architecten:
Bedaux de Brouwer Architecten
Dr. Keijzerlaan 2
5051 PB Goirle
Tel.: 013-5368555  

Rothuizen van Doorn 't Hooft
Tramsingel 15-a
4814 AB Breda  

Architect J. van Poppel
Breedschotsestraat 14
4891 PL Rijsbergen